Rottweiler

 

                                             ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

korinthian castle rottweiler

  • Τα Rottweiler είναι μια από τις αρχαιότερες φυλές, κατάγεται από την Νότια Γερμάνια και είναι πιθανοί απόγονοι των Ρωμαϊκών σκύλων που πέρασαν από τις Άλπεις με τις Ρωμαϊκές λεγεώνες προστατεύοντας τες και καθοδηγώντας τα κοπάδια βοωειδών. Κατά τον μεσαίωνα στην πόλη Rottweil στην περιοχή Bade-Wurttemberg της Γερμανίας το Rottweiler χρησιμοποιούταν για να φροντίζει κοπάδια και να προστατεύει τους πωλητές ζώων από τους ληστές. Η δύναμη, η ανθεκτικότητα αλλά και ο ήρεμος και ταυτόχρονα ισχυρός χαρακτήρας τους τα καθιστά ιδανικά για εργασία και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ευρέως από την αστυνομία και τις υπηρεσίες διάσωσης. Το 1907 ιδρύεται η Γερμανική Λέσχη στην Χαϊδελβέργη, η όποια ήταν η πρώτη που οργάνωσε συστηματικές αναπαραγωγές.

        ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

korinthian castle rottweiler

  • Το Rottweiler είναι ένας σκύλος συμμετρικός, συμπαγής και με πολύ κόκαλο. Έχει φαρδύ στέρνο και πλάτες και το ύψος στα αρσενικά είναι 62-68 εκατοστά στο ακρώμιο με βάρος περίπου 50 κιλά ενώ τα θηλυκά είναι από 56-63 εκατοστά στο ακρώμιο με βάρος περίπου 45 κιλά. Το τρίχωμα του είναι πυκνό και τραχύ και το χρώμα του το μαύρο με πύρινα σαφώς προσδιορισμένα σημάδια. Ρωμαλέος και ευγενικός, είναι ένας ιδανικός φύλακας που δένεται απίστευτα με την οικογένειά του και αν χρειαστεί θα πεθάνει γι’ αυτή! Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα αρκεί να έχει την απαιτούμενη εκτόνωση ( βόλτα ) τουλάχιστον μια φορά την ήμερα.

                                                     ΣΥΜΒΙΩΣΗ

  • korinthian castle rottweilerΗ συμβίωση με ένα Rottweiler είναι απόλαυση όταν ο ιδιοκτήτης του ξέρει πώς να του συμπεριφερθεί. Λόγω του ότι είναι είναι ένας πολύ δυναμικός και κυριαρχικός σκύλος πρέπει πάντα ο ιδιοκτήτης του να θέτει τα όρια του και να τα κάνει ξεκάθαρα. Απαραίτητη είναι η σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση του σκύλου, ώστε να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό. Ευτυχώς μαθαίνει εύκολα !Το κύριο χαρακτηριστικό της φυλής θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η έμφυτη επιθυμία του να προστατεύσει την οικογένεια και το χώρο του. Ένα προσαρμοστικό σκυλί, αρκετά ήρεμο αλλά και ταυτόχρονα με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Σαν γνήσιος φύλακας δεν εμπιστεύεται γρήγορα οποιονδήποτε. Είναι επιφυλακτικός στις αντιδράσεις του και περιμένει την εξέλιξη των καταστάσεων πριν ενεργήσει.

       ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑkorinthian castle rottweiler

  • Η δυσπλασία καθώς και τα προβλήματα καρδιάς είναι δυο πιθανά προβλήματα των Rottweiler. Ευτυχώς με την σωστή επιλεκτική εκτροφή το ποσοστό αυτών των προβλημάτων έχει μειωθεί. Η περιποίηση τους είναι εύκολη, 1 με 2 φορές την εβδομάδα βούρτσισμα για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών αρκεί. Επίσης το κόψιμο των νυχιών και το καθάρισμα των αιτιών τους μια φόρα το μήνα είναι αρκετό.

 

                                             

korinthian castle rottweiler

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

  • Είναι απίστευτα ανθρωποκεντρικά αλλά ταυτόχρονα πολύ κυριαρχικά. Ιδιαίτερα τα αρσενικά δεν τα συνιστούμε σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με την φυλή.
  • Αν εκτονώνονται επαρκώς μπορούν να ζήσουν εξίσου καλά και σε διαμέρισμα.
  • Συνιστάται η σωστή χρήση του crate (box).
  • H βασική υπακοή καθώς και η σωστή κι από μικρή ηλικία κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητες.
  • Λατρεύουν την οικογένεια, αλλά θέλουν προσοχή με τα μικρά παιδιά διότι, λόγω του όγκου τους, μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα χωρίς να το θέλουν .

 

KORINTHIAN CASTLE , Κατερίνα Ντουρουντού / Πηγή: www.livingwithdogs.gr